Rollspelsforum Hem   Sök   Logga in   Registrering   Medlemslista  
Övriga rollspel  > Dungeons&Dragons  > Spelexempel till D&D4  
 
Visa med:  
Föregående tråd :: Nästa tråd 
 Författare Tråd: Spelexempel till D&D4
Oldtimer är inte online. Senaste aktivitet: 2017-02-07 14:11:32 Oldtimer
mikael.borjesson.net
Top 25
Forum-moderator
Registrerad: 2003-01-01
Antal inlägg: 196
 
Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2007-09-03 10:27:49
Wizards har inte släppt ut speciellt mycket detaljer om hur D&D4 kommer att se ut (annat än "exciting!", "streamlined!", osv), men det har kommit ett och annat litet referat från deras interna provspelningar. Här är ett från Chris Sims där han låter en grupp nya rollfigurer möta äventyret och D&D4 för första gången.

Notera att Chris har med lite speciella raser - en krigssmidd (intelligenta järngolemar) och en eladrin (en ras av himmelska varelser) - som troligen inte kommer att vara med i första Player's Handbook.

Jag har kortat av lite i inledningen och (naturligtvis) översatt alltihop till svenska:

Spelarna har skapat en grupp av första gradens rollfigurer, som alla har en nära koppling till den lokala baronen. Krigsherren, Domna, är baronens yngsta dotter och Tian, rackaren, är Domnas barndomskamrat och dessutom son till ledaren för baronens personliga garde. Sasha, magikern, är dotter till baronens kansler och till skydd har hon med sig Roboczniek, en krigssmidd krigare. Gruppens femte och sista medlem är Heron, en eladrinjägare, som var en barndomsvän till Tian och Domna.

Efter fullgjord tjänst brukar baronens soldater erhålla en bit land som belöning och dessa jordbrukare hade nyligen sett oknytt borta vid den höga klippan – vättar som synts röra sig mot ruinen av det torn som byggdes på klippans topp av ett svunnit rike av illvättar. Sedan försvann en liten flicka och en del boskap. Baronen bad Domna och hennes vänner undersöka saken.

Efter att ha färdats ut till de avlägsna bordgårdarna, som är byggda som fort med kringliggade åkrar, och talat med en av lantbrukarna, fick spelarfigurerna anledning att tro att en gård blivit angripen under natten. De undersökte saken och fann gårdens portar stå öppna och dess gårdsplan tom, men dränkt av blod. Heron upptäckte ett antal vargspår som ledde in på gårdsplanen och gruppen klev försiktigt in, beredda på att stöta på vättar.

Det gjorde de också. Till höger om dem fick Heron syn på sadlade vargar inne i ladan och en vätte med pilbåge uppe på loftet. Tian fick syn på en annan vätte som kikade ut från mangårdsbyggnaden på andra sidan planen. Ingen av dem valde att varna sina mindre uppmärksamma kamrater, så en överraskningsrunda blev det första mötet med stridsreglerna i fjärde utgåvan.

Deras andra intryck av de nya reglerna kom från de tre pilar som Heron genomborrade vätten uppe på loftet med. Den stackaren sköt en pil mot Heron, men missade och orsakade ett omedelbart motanfall från jägaren, som strax följde upp den med två pilar till under sitt drag. Vättarnas krypskytt var död innan de tredje pilen träffade.

Sporrad av Herons hjältedåd – och övertygad om att striden snart skulle vara vunnen – rusade Tian bort mot huset utan att ta hänsyn till Domnas protester om att hålla ihop gruppen. Han kom fram till ytterdörren och slängde upp den på vid gavel, men nådde inte fram till den spjutbeväpnade missdådaren därinne.

I sina alltför utsatta positioner blev Tian och Heron strax varse sitt misstag. Vargarna rusade på Heron, omringade honom med enkelhet och slet ner honom på marken. Vättekrigaren inne i huset kastade sitt spjut mot Tian och fick in en fatalitet! Tian blev med mer än hälften av sina livspoäng och dessutom lyckades vätten smita ut genom den öppna bakdörren bort mot ett träd vid husgaveln.

Vid det här laget inleddes den första riktiga stridsrundan. Domna rusade på en varg och slog ett stort hål i luften medan hon ropade uppmuntrande ord till sina vänner (som noterade de plus detta gav). Vargarna fortsatte att slita i Heron och var nära att slita den stackars jägaren i stycken. Sasha gjorde en magikerstöt med sin stav och inte bara skadade vargen, utan knuffade även bort den från den liggande Heron. Detta gav Heron tillfälle att komma upp på fötter, dra sig bort från sina angripare och få tillbaka lite livspoäng med en andra andning. I sitt drag valde Tian att använda sin andra andning och rusade sedan ut genom framdörren för att genskjuta vätten borta vid trädet. Han missade dock den lömske vätten med sin attack. Vätten hånskrattade, backade undan och kastade ett nytt spjut mot Tian – och lyckades åter med att få en naturlig 20! Tian föll ihop, döende. Vätten gick fram mot Tian och drog sin kniv för att göra slut på rackaren. Roboczniek grusade dock snabbt hans planer genom att rusa tvärs över slagfältet, storma på vätten och avliva den lilla uslingen med ett snabbt svärdshugg.

I den andra normala stridsrundan angrep Domna den skadade vargen och försökte hålla den borta från Heron. Vargen nafsade mot Domna, men hon försvarade sig framgångsrikt med skölden. Men den oskadade vargen vädrade blod och slet ner Heron igen och den här gången blev eladrinen liggande medvetslös. Sasha flyttade sig så att hon kunde angripa båda vargarna med en ny stöt från staven och knuffade bort Herons angripare igen. Roboczniek kom åter rusande tvärs över slagfältet och sårade allvarligt vargen som angrep Heron.

En ny runda och Domna använde sitt taktiska skarpsinne till att attackera vargen på ett sådant sätt att den tvingades lämna en blotta åt Roboczniek. Den krigssmidde utnyttjade tillfället och vargen fälldes av hans svärd. Svårt sårad och ensam mot flera fiender började den andra vargen slinka iväg med svansen mellan benen, men Sasha ville inte låta den komma undan så lätt. Hon tog av sig silkesvantarna och framkallade ett flammande inferno runt det flyende vilddjuret. Det stöp direkt, brinnande och rykande.

Deras första riktiga strid var över och de hjältar som fortfarande stod upp tog hand om sina fallna kamrater – som förhoppningsvis hade lärt sig en värdefull läxa. En noggrann undersökning av bondgården och vidare äventyr låg framför dem.


Man kan ju se en del nya regler även om Chris medvetet undanhållit oss mycket detaljer.

/Mikael
Targinion är inte online. Senaste aktivitet: 2008-06-06 09:54:20 Targinion
Top 25
Registrerad: 2003-07-18
Antal inlägg: 18
 
Ang: Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2007-09-12 21:02:16
Jag måste bara säja att det är underbart att du ids översätta allt till svenska
tummen upp
Oldtimer är inte online. Senaste aktivitet: 2017-02-07 14:11:32 Oldtimer
mikael.borjesson.net
Top 25
Forum-moderator
Registrerad: 2003-01-01
Antal inlägg: 196
 
Ang: Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2007-09-17 12:59:06
Tack, tack. Det är rätt så kul att översätta faktiskt.Smiley

Det är synd att man får veta så lite om hur spelet fungerar. Det är ju en spännande berättelse, men inte mycket till insikt om hur D&D4 fungerar.

Det jag reagerar mest över är hur mycket som faktiskt händer. Visst, en strid mot två vättar och deras riddjur (vargarna) är ju ingen svår strid för fem förstagradare i D&D3 heller, men visst känns det som om det händer väldigt mycket mer. Alla verkar ha något kul att göra hela tiden. Även om vissa lyckades bli medvetslösa, men sån't händer ju.

Jag ser fram emot att få läsa de nya reglerna i maj.

Och översätta dem.

/Mikael
Astaldo är inte online. Senaste aktivitet: 2017-04-30 12:42:12 Astaldo
Top 25
Registrerad: 2005-05-29
Antal inlägg: 60
 
Ang: Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2007-10-31 12:39:48
Mmmmm efter att ha läst ovan så blir man ju lite "lätt" sugen på att testa det tyvärr står det inte mycket om själva reglerna i texten...men det kommer väl släppas lite efter hand.
Oldtimer är inte online. Senaste aktivitet: 2017-02-07 14:11:32 Oldtimer
mikael.borjesson.net
Top 25
Forum-moderator
Registrerad: 2003-01-01
Antal inlägg: 196
 
Ang: Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2007-11-01 15:11:49
Tyvärr håller de medvetet väldigt mycket av regeldetaljerna hemliga. En misstanke är att man inte vill störa julhandeln alltför mycket utan börjar slå på trumman på allvar först efter nyår.

Själva produkten D&D4 kommer att släppas i juni 2008, så det är ju en stund kvar.

/Mikael
Carnifex är inte online. Senaste aktivitet: 2008-03-09 15:52:46 Carnifex
sillberg.com
Top 25
Registrerad: 2003-02-25
Antal inlägg: 16
 
Ang: Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2008-01-28 20:51:06
Trodde det var i maj som PH skulle släppas?
Oldtimer är inte online. Senaste aktivitet: 2017-02-07 14:11:32 Oldtimer
mikael.borjesson.net
Top 25
Forum-moderator
Registrerad: 2003-01-01
Antal inlägg: 196
 
Ang: Spelexempel till D&D4
Inskickat: 2008-02-05 15:34:39
Jo, man hade planerat maj, juni, juli för de tre böckerna, men från flera håll (även butiker) hördes röster om att man ville ha hela spelet samtidigt.

Så det är 6 juni som bli D-Day... hoppas att våra lokala spelaffärer har öppet på vår nationaldag år...
Föregående tråd :: Nästa tråd 
Sidan 1 av 1
 
Rollspelsforum  > Övriga rollspel  > Dungeons&Dragons  > Spelexempel till D&D4