Rollspelsforum Hem   Sök   Logga in   Registrering   Medlemslista  
Dunder&Drakar  > Bok 1 - Rollfigurer och Strid  > Rackare?  
 
Visa med:  
Föregående tråd :: Nästa tråd 
 Författare Tråd: Rackare?
Toam är inte online. Senaste aktivitet: 2003-11-07 13:04:24 Toam
Top 50
Registrerad: 2003-11-07
Antal inlägg: 1
 
Rackare?
Inskickat: 2003-11-07 13:03:56
Läste för första gången om Dunder och Drakar igår i senaste numret av Sverox. Blev direkt nyfiken och laddade ned den första PDF:en. Jag gillar ansatsen att inte slentrianmässigt använda invanda översättningar på rollspelstermer. Men en punkt förvånade mig omedelbart. Rouge blir Rackare? I fantasyrollspel är det ju brukligt att leta fram ålderdomliga former och betydelser av ord. Och i äldre svenska betyder rackare bödel. Skojare som u är synonym är väl ett bättre val???

Oldtimer är inte online. Senaste aktivitet: 2017-02-07 14:11:32 Oldtimer
mikael.borjesson.net
Top 25
Forum-moderator
Registrerad: 2003-01-01
Antal inlägg: 196
 
Ang: Rackare?
Inskickat: 2003-11-10 23:55:32
Nåja. "Rackare" var ett allmänt ord för en otrevlig och opålitlig person. Bödeln eller bödelsdrängen fick gärna tillmälet rackare men även den som hade till uppgift att avliva herrelösa hundar, den som flådde eller kastrerade hästar, den som städade upp avföring på gator och avträden och även en och annan skorstensfejare. SAOB noterar bland annat "allmännare. om person som man vill beteckna såsom osympatisk eller karaktärslös och dylikt; icke sällan (i äldre tid som regel) med starkt nedsättande innebörd: fähund, gemen usling, skurk o. d. (jfr FLÅ-BUSE 2 c); "

Att det skulle vara synonymt med just bödel är lite av en myt, ordet användes i ett vidare sammanhang än så, och har fortfarande kvar just den betydelsen av opålitlighet (även om det idag mest används skämtsamt "din lille rackare").

Dess betydelse ligger mycket nära engelskans "rogue", som bland annat förklaras med "An unprincipled, deceitful, and unreliable person; a scoundrel or rascal." i The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition.

Det om rackare. Kul att du gillade mitt alster i alla fall. Jag lovar att det skall bli mycket mer... så länge folk gillar det.

/Mikael
Föregående tråd :: Nästa tråd 
Sidan 1 av 1
 
Rollspelsforum  > Dunder&Drakar  > Bok 1 - Rollfigurer och Strid  > Rackare?